Eu cred ca ar trebui sa se bata mai mult moneda pe diferenta dintre SF-ul hard si cel soft. Dupa cum stim cu torii hard SF este cel care se bazeaza mai mult pe partea stiintifica si pe anticiparea viitorului. SF-ul soft este cel in care acuratetea stiintifica trece pe pozitia doua in favoarea povestii.
Care va place mai mult?
Marea problema pe care o am eu cu SF-ul hard este la literatura. Ori nu inteleg nimic, ori ma plictiseste de mor. Am citit Carantina de Greg Egan parca, si pot spune ca mi-am stors creierii vreo saptamana ca sa-i dau de cap si nici nu-mi mai aduc aminte mare lucru din ea. In schimb SF-ul soft din literatura mi s-a parut adorabil. Mana Stanga a Intunericului este o carte magnifica.
In ceea ce priveste filmele insa, problema se pune intr-un mod diferit. Filmele SF soft tind sa cada prea mult in comercial. Cel putin in zilele noastre. Uitati-va in ce hal a ajuns Star Wars. Totusi sunt si exceptii. The Prestige poate fi incadrat foarte bine in cateogria soft, iar filmul ala este genial.
Partea proasta e ca sf-uri hard nu prea se mai fac. Cred ca ultimul pe care l-am vazut e Children of Men. Si mai e si Wall-E, care insa e adus la nivelul de intelegere al copiilor.