Hard sau soft?

Discutii generale despre genul SF

Ce agreati?

Hard SF
1
6%
Soft SF
2
12%
Ambele
14
82%

Voturi totale : 17

Hard sau soft?

Mesajde Ionut cel Intelept » Sâm Ian 03, 2009 12:21 am

Eu cred ca ar trebui sa se bata mai mult moneda pe diferenta dintre SF-ul hard si cel soft. Dupa cum stim cu torii hard SF este cel care se bazeaza mai mult pe partea stiintifica si pe anticiparea viitorului. SF-ul soft este cel in care acuratetea stiintifica trece pe pozitia doua in favoarea povestii.

Care va place mai mult?

Marea problema pe care o am eu cu SF-ul hard este la literatura. Ori nu inteleg nimic, ori ma plictiseste de mor. Am citit Carantina de Greg Egan parca, si pot spune ca mi-am stors creierii vreo saptamana ca sa-i dau de cap si nici nu-mi mai aduc aminte mare lucru din ea. In schimb SF-ul soft din literatura mi s-a parut adorabil. Mana Stanga a Intunericului este o carte magnifica.

In ceea ce priveste filmele insa, problema se pune intr-un mod diferit. Filmele SF soft tind sa cada prea mult in comercial. Cel putin in zilele noastre. Uitati-va in ce hal a ajuns Star Wars. Totusi sunt si exceptii. The Prestige poate fi incadrat foarte bine in cateogria soft, iar filmul ala este genial.
Partea proasta e ca sf-uri hard nu prea se mai fac. Cred ca ultimul pe care l-am vazut e Children of Men. Si mai e si Wall-E, care insa e adus la nivelul de intelegere al copiilor.
Ionut cel Intelept
Fan Science Fiction
Fan Science Fiction

Sponsor

Re: Hard sau soft?

Mesajde Delta 07 Sharpshooter » Sâm Ian 03, 2009 12:24 am

Ambele. SF-ul pana la urma e SF.
Imagine
We're going deep... And we're going hard.
What is life without a bit of madness?
Delta 07 Sharpshooter
Dark Lord of the Sith
Dark Lord of the Sith

Mesajde Ionut cel Intelept » Mar Feb 17, 2009 11:23 pm

Interesul pentru acest topic demonstreaza ca nici unul dintre noi nu mai are chef de palavragit despre SF-uri. Si va inteleg. Dupa cativa ani chiar nu prea mai ai ce sa mai vorbesti. Iar cinematografia SF a ajuns in asa hal incat nu prea mai apar filme noi pe care am putea sa le discutam. Nu mai zic de Star Wars, care in ultima vreme a devenit un fel de chestie pentru spalat creierele copiilor. Asadar, daca tinem forumul in viata in sectiunile non-sf eu zic ca e acceptabil.
Ionut cel Intelept
Fan Science Fiction
Fan Science Fiction

Mesajde Fan-Vader » Joi Mar 12, 2009 12:52 pm

Interesul pentru acest topic ar fi mai mare daca ar fi pe forum mai multi fani SF si mai putini fani SW pentru ca SW nu prea e un SF obisnuit
Run, for when I, the wielder of the banhammer decend on the forum...THE HEAVENS SHALL TREMBLE!!
Fan-Vader
Lord Sith
Lord Sith

Mesajde Ionut cel Intelept » Vin Mar 13, 2009 11:23 am

Star Wars e un SF foarte soft, cu puternice tente de fantasy. Asta explica de ce au iesit RPG-uri atat de bune inspirate din Star Wars.
Ionut cel Intelept
Fan Science Fiction
Fan Science Fiction

Mesajde jkno » Vin Mar 13, 2009 11:42 am

In ultima vreme arareori mai avem parte de vreun festin SF in adevaratul sens al cuvantului. Multe dintre filmele lansate au doar efecte speciale si explozii insa nu si un scenariu interesant. Totul e facut pentru bani si pentru o lume indobitocita si din pacate mai nou aici intra si genul SF...
Collecting has the permanence of herpes, it mutates but doesn't go away
Crap
Deviant
Imagine
jkno
Fan Star Wars
Fan Star Wars

Mesajde Ionut cel Intelept » Vin Mar 13, 2009 12:19 pm

Da, nu cred ca o sa mai avem parte in curand de SF-urile din anii 70 si 80 (si chiar inceputul anilor 90). Mai apar si acum SF-uri bune, insa nimeni nu le baga in seama. Cand a aparut Children of Men, Movieplexul de la Plaza Romania a bagat filmul in cea mai mica sala. Si cand zic cea mai mica ma refer la o sala de vreo 50 de locuri. L-au bagat acolo ca sa faca loc Piratilor din Caraibe (arrr)
Ionut cel Intelept
Fan Science Fiction
Fan Science Fiction

Mesajde Fan-Vader » Vin Mar 13, 2009 1:54 pm

tre sa recunoastem ca SF-ul nu prea mai are cautare in randurile oamenilor, toti vor filme in care sa se regaseasca si care sa fie cat mai aproape de realitate (piratii din caraibe iese din categoria asta, piratii din caraibe e doar un film foarte prost care mie nu mi-a placut deloc si care a facut ravagii printre cocalari si fetite)
Run, for when I, the wielder of the banhammer decend on the forum...THE HEAVENS SHALL TREMBLE!!
Fan-Vader
Lord Sith
Lord Sith

Mesajde jkno » Vin Mar 13, 2009 3:46 pm

Cred ca nu ar fi rau sa avem un topic separat despre Piratii din Caraibe, daca nu-l avem deja - e o trilogie stupida pe care abia am reusit sa o urmaresc si e pacat sa imputim aces thread cu acel film. Revenind la SF-uri, e adevarat ca din pacate o anumita categorie (numeroasa) de indivizi apreciaza mai mult filmele/serialele in care totul "se intampla exact ca in viata", acestia neavand imaginatie proprie, lasand totul in seama scenaristilor si regizorilor de soap opera si telenovele de doi bani...
Collecting has the permanence of herpes, it mutates but doesn't go away
Crap
Deviant
Imagine
jkno
Fan Star Wars
Fan Star Wars

Mesajde Ionut cel Intelept » Sâm Mar 28, 2009 1:59 am

Din pacate aceasta dorinta ca totul se se intample exact ca in viata o avem si printre unii scriitori romani de SF. Si tot acelasi curent face ca reality-show-urile de doi bani sa aiba succes.
Ionut cel Intelept
Fan Science Fiction
Fan Science Fiction

Mesajde Jadzia » Mie Dec 02, 2009 11:37 pm

Ionut cel Intelept scrie:Din pacate aceasta dorinta ca totul se se intample exact ca in viata o avem si printre unii scriitori romani de SF. Si tot acelasi curent face ca reality-show-urile de doi bani sa aiba succes.

Trist dar adevarat.

Eu prefer stiinta.O carte buna de popularizare a stiintei ma distreaza la fel de mult ca un sf.Daca e domeniul meu ,cateodata si o carte de specialitate ma distreaza la fel de mult.How lame is that?
O poveste poate fi si hard si relativ usor de inteles.Din nefericire multi urmasi ai lui Jules Verne ,nu au invatat nimic de la el.
Problema cu multe ''S''F-uri nu e ca sunt soft ,ci ca sunt pur si simplu eterice sau mai bine spus ezoterice.
Ai zice ca ultimii 500 de ani de progres stiintific sunt gresiti ,si salbaticii animisti din pesterile neoliticului, detineau cheia misterelor lumii naturale.
SW este un mit animist.Forta nu este decat un nume modern pt adur ,prana ,qi ,anima etc.
Un mit modern ,care implica tehnologie superioara si stiinta inferioara ,iar prin inferioara vreau desigur sa zic ZERO. :nottalk:
Imi place sw ,din multe puncte de vedere bate st ,but please ,let's put the SCIENCE back in science-fiction.
POST TENEBRAS SPERO LUCEM.
Jadzia
Fan Star Wars
Fan Star Wars

Mesajde Raith Krace » Mie Iun 23, 2010 11:45 pm

test
You were the chosen one you were supposed to defeat the Sith, not join them!
Raith Krace
Grand Master of the Jedi Order
Grand Master of the Jedi Order

Înapoi la Starfleet Command